ROM DAG 1:CASTEL SANT'ANGELO

Efter en relativt kort resa som gick finfint så var vi äntligen framme i Italien. Landet vi drömt så mycket om att åka till. Äta pasta och pizza och bara ta in all historia som finns i staden. Kunde man bli lyckligare än vi var då?
 
Vi tog expresståget från Fiumicino flygplatsen in till Termini stationen i Rom. Där köpte vi oss varsitt Roma Pass för ca 35€ per person. Och vi kom många gånger under resan att bli förvånade över hur otroligt bra det kortet var. Vi tyckte synd om alla stackare som inte förstått att köpa ett sånt kort.

Iallafall, vid Termini stationen hoppade vi in i en taxi som skulle ta oss till hotellet, eftersom vårt hotell låg ungefär en halvtimme utanför själva centrum. Vi ville inte börja ta bussar då i hettan med allt bagage med. Vårt hotell var toppenfint, och efter ett klädombyte stack vi från hotellet igen och hoppade på bussen in mot centrum. Där följde vi strömmen vid ett busstopp och så började vi upptäcksfärden i hopp om att hitta något spännande.
 
 
Vårt första stopp på vägen blev en liten restaurang vid vägkanten. Där beställde vi in vår första pizza, en med mozzarella på. Den var såå god. Att komma hem och äta vanliga pizzor igen blev ju en riktig besvikelse. Här satt vi båda två och tittade runt oss för att ta in allt. Det kändes overkligt att vara här.
 
Då vi sen gick vidare för att försöka orientera oss och se något man kunde känna igen så började vi se än häftig ängelstaty över trädtopparna. Ivriga som vi var sprang vi ju nästan ditåt för att se var det kunde vara, och vi hittade inget mindre än Castel Sant'Angelo, också kallad Änglaborgen.
 
 
Vi stod nästan med hakan i marken då vi såg hur gigantisk byggnaden var. För oss från lilla Närpes där högsta byggnaden är ett litet höghus på typ fyra våningar så var det här verkligen  s t o r  t. Lite visste vi då att våra hakor skulle falla otaligt många gånger ännu under resan.
 
Vi tänkte inte slösa någon tid så vi gick genast in, och med vårt Roma Pass fick vi gå förbi den typ 100m långa kön rakt till en egen "kassa", vilket vi förstås tyckte var himla behändigt i värmen. Redan då hade det tjänat in sig. Därefter började vi gå uppför borgen. Vi sprang runt en lång stund i alla dess tunnlar och rum och slutade inte fascineras över hur fantastiskt det var.
 

Vyn på toppen var ju inte heller att klaga på. Man kunde se över nästan hela Rom därifrån. På bilden ovan Peterskyrkan i Vatikanstaten. Bra sätt för oss att orientera oss lite så vi fick en uppfattning om var vi riktigt befann oss.
 
 
Och här på toppen av borgen, ärkeängeln Mikael i sin fulla prakt.
 
 
Här försökte vi oss på en liten jämförelse av hur stort allting var. Här en "liten" dörr.
 
 
Haha, hur cool är inte fågeln som helt kallt chillar uppe på statyn då? 
 
 
Vi ville nästan inte gå därifrån då det fanns så mycket att se, men vi hade mycket kvar än att se av staden. Vilken tur att vi hade en hel vecka på oss. Efter att vi gick över änglabron kom vi till vad som kom att bli vårt favoritområde i staden, p.g.a. sina mysiga små gator, gelaterior och fina hus. Men mer om det i nästa inlägg.